Langkau ke kandungan utama
none5 Tip Pelancongan kesihatan untuk kekal selamat di mana-mana sahaja

5 Tip Pelancongan kesihatan untuk kekal selamat di mana-mana sahaja

Mengelakkan kuman berbahaya mungkin mencabar apabila anda berada di luar rumah. Ketahui caranya dengan tip pelancongan kesihatan ini

Mengelakkan kuman di rumah anda adalah mudah jika anda membersihkan dan membasmi kuman dengan kerap, tetapi apabila anda berada di luar rumah - sama ada untuk bercuti hujung minggu, atau melakukan perjalanan perniagaan atau bercuti - kekal selamat menjadi semakin sukar.

Mengelakkan kuman berbahaya boleh menjadi sesuatu yang sukar jika anda tidak biasa dengan sesuatu persekitaran. Di sini ada beberapa tip untuk kekal bersih dan selamat.

Makanan

Jika anda merancang untuk berkelah, atau memakan makanan ringan semasa dalam perjalanan, pastikan kuman tidak turut serta. E.coli, Campylobacter dan Salmonela membiak dengan subur dalam cuaca panas dan cerah, dan ia diketahui menjadi punca keracunan makanan, sakit perut dan cirit-birit.

  • Simpan makanan mentah anda secara berasingan daripada makanan bermasak dan cuba untuk tidak meninggalkannya di bawah sinar matahari terlalu lama.
  • Semasa berkongsi makanan, pastikan anda menggunakan sudu & garpu untuk mengelakkan penyebaran kuman.

Pertolongan Cemas

Kemalangan seperti terjatuh, calar dan luka biasa berlaku. Bersedia apabila ia berlaku – luka yang terbuka adalah pintu masuk yang berpotensi untuk kuman.

  • Adalah baik untuk menyimpan plaster, pad kapas bersih dan beberapa krim antiseptik bersama anda dan mempunyai pengetahuan asas pertolongan cemas. Bersihkan sebarang luka dengan air bersih dan pad kapas dan letakkan krim antiseptik pada luka anda sebelum menutupnya dengan plaster baharu.

Bersiar-siar

Lawatan ke pusat pemeliharaan haiwan mungkin menyeronokkan. Tetapi ingat, menyentuh haiwan boleh membawa kepada potensi jangkitan.

  • Jangan biarkan haiwan menjilat muka anda (atau anak anda), tidak kira betapa comelnya ia.
  • Selepas sebarang interaksi dengan haiwan, pastikan semua orang membasuh tangan mereka dengan bersih menggunakaan sabun dan air bersih, terutamanya sebelum makan.
none

Tangan

Ketika berada di luar rumah, adalah agak sukar untuk mengakses sabun dan air.  Ini bukan alasan untuk mengamalkan kebersihan yang buruk.

  • Gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol, seperti Gel Pensanitasi Tangan Dettol. Ia membunuh 99.9% kuman, memastikan anda mengelakkan kuman – tanpa memerlukan sabun atau air. Sapukan satu sudu teh pembersih ke tapak tangan anda dan urut kedua-dua tangan anda sehingga ia hilang sepenuhnya
  • Sentiasa basuh tangan anda sebelum makan, walaupun ia tidak kelihatan kotor.

Mengekalkan kebersihan

Apabila anda mengembara, anda berinteraksi dengan pelbagai permukaan berbeza seperti pemegang pintu, rel, tempat duduk dan bagasi. Permukaan ini telah bersentuhan secara konsisten dengan orang yang berbeza, menyediakan peluang penyebaran kuman.

  • Jika anda tidak mempunyai akses kepada air yang mengalir, pastikan anda mempunyai Tisu Basah Antibakteria Dettol atau Gel Pensanitasi Tangan Dettol untuk pembersihan yang pantas.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang produk kami yang lain bagi mengamalkan kebersihan di dalam dan luar rumah anda, klik di sini.

KAMI KEPAKARAN