Langkau ke kandungan utama
noneTips Mengajar Kanak-kanak Tentang Kebersihan Adalah Sesuatu yang Menyeronokkan

Tips Mengajar Kanak-kanak Tentang Kebersihan Adalah Sesuatu yang Menyeronokkan

Kebersihan yang baik penting dikekalkan dengan mengikuti cara menjaga kesihatan diri. Bagaimana kita boleh menjadikan ia seronok dan mempraktikkan amalan sihat ini?

Tangan adalah salah satu pembawa kuman utama, terutamanya tangan kanak-kanak yang sedang sibuk bermain dan meneroka. Mencuci tangan anda dengan air suam dan sabun sehingga bersih adalah salah satu cara terbaik untuk membantu melindungi diri dan keluarga anda daripada penyakit. Itulah sebabnya penting untuk menjadikan amalan mencuci tangan seronok bagi kanak-kanak, jika tidak, pembelajaran ini tidak akan kekal. Berikut adalah beberapa teknik mencuci tangan yang akan membantu anda memudahkan tugas harian.

Sediakan carta untuk mencuci tangan

Satu cara mudah menjadikan amalan menjaga kebersihan tangan menyeronokkan bagi kanak-kanak ialah dengan menyediakan carta mencuci tangan yang termasuk waktu-waktu penting anak anda perlu mencuci tangan dengan sabun dan air suam di rumah. Ini mungkin termasuk:

 • Sebelum sarapan
 • Sebelum makan tengah hari
 • Sebelum makan malam
 • Selepas keluar dari tandas
 • Selepas bermain di luar
 • Selepas balik dari sekolah
 • Selepas menyentuh haiwan

Tidak perlu menyediakan hadiah, tetapi anak-anak anda akan seronok menandakan carta cuci tangan mereka sebagai ganjaran pencapaian mereka yang jelas.

Nyanyikan lagu

Memastikan anak-anak anda mencuci tangan dengan sabun dan air selama 20 saat seperti yang disyorkan adalah penting untuk membantu mencegah penyebaran kuman. Satu cara yang baik untuk mempraktikkan amalan ini ialah dengan mengajar mereka cara mencuci tangan mengikut alunan lagu kegemaran mereka dengan lagu cuci tangan. Apabila mereka selesai menyanyi lagu cuci tangan, mereka akan tahu bahawa mereka telah selesai mencuci tangan mereka dengan jumlah masa yang betul. Apa yang menarik tentang kaedah ini ialah anak anda boleh mengamalkan menyanyi lagu basuh tangan ini di mana-mana sahaja - di sekolah, di rumah rakan dan di tandas awam. Anda juga boleh menyediakan poster dengan lagu kegemaran mereka, contohnya "Let it go" dari filem Frozen, dengan menunjukkan kepada mereka cara mencuci tangan yang betul.

Jadikan ia mesra kanak-kanak

Sediakan stesen cucian berbangku yang dikhaskan untuk anak anda di rumah dengan Cecair Pencuci Tangan Dettol sebagai satu lagi cara untuk menjadikan kebersihan suatu perkara yang menarik. Semakin mudah bagi anak-anak anda mencuci tangan mereka, semakin kurang tugas anda. Berikan anak anda memilih bekalan item mereka sendiri, seperti tuala khas untuk mengeringkan tangan mereka, supaya mereka benar-benar berbangga dengan cucian tangan mereka sendiri.

none

Mainkan satu permainan penjagaan kesihatan dan kebersihan

Jika meminta anak anda membasuh tangan terasa seperti suatu kesukaran, jadikan ia permainan. Satu idea ialah dengan bermain "Tangan siapa yang paling bersih?". Ini akan memastikan tangan digosok dengan baik dan teliti - mereka mungkin bermain di sekolah juga dengan rakan-rakan mereka. Galakkan anak anda menggunakan sabun dan air dengan mengajar mereka tentang kuman secara visual. Cuba taburkan sedikit debu berkilat pada tangan mereka untuk mewakili "kuman" supaya mereka dapat melihat betapa mudahnya untuk mencuci "kuman" dengan sabun - dan betapa pentingnya mencuci tangan mereka dengan bersih.

Amalkan seni dalam penjagaan kesihatan dan kebersihan

Jadikan teknik mencuci tangan sebagai projek seni dan kraf serta cara menjaga kesihatan diri yang menyeronokkan. Duduk bersama anak anda untuk membuat poster mereka sendiri dengan menunjukkan langkah menjaga kebersihan tangan yang betul dan simpan di dalam bilik mandi sebagai rujukan. Melukis cara mencuci tangan anda langkah demi langkah ialah kaedah visual yang baik untuk menunjukkan kepentingan mencuci tangan yang betul di rumah. Kami mengesyorkan teknik mencuci tangan berikut untuk memastikan tangan kanak-kanak bersih:

 1. Basahkan tangan anda dengan air mengalir.
 2. Gunakan Pencuci Tangan Dettol.
 3. Gosok tangan dengan kuat menggunakan sabun tangan selama 20 saat. Ingat untuk membersihkan belakang tangan dan celah kuku anda.
 4. Bilas sehingga bersih.
 5. Keringkan tangan anda dengan tuala bersih atau pengering udara.
 6. Gunakan tuala atau siku anda untuk menutup kepala paip.

Melakukan ini mengikut rentak lagu basuh tangan, seperti yang disebutkan sebelum ini, juga disyorkan.

Rutin dan pengulangan

Tip terakhir kami ialah amalkan ia untuk dijadikan ikutan. Jadilah teladan mencuci tangan yang baik kepada anak anda dan tunjukkan kepada mereka cara menjadikannya rutin harian. Apabila anda pulang dari kerja, membeli-belah, atau bermain di luar, pastikan anda menyidai kot, menanggalkan kasut dan kemudian mencuci tangan dengan sabun dan air sebelum melakukan perkara lain. Apabila anda dan keluarga berada di luar rumah, gunakan produk yang melindungi anda semasa dalam perjalanan, seperti Gel Pensanitasi Tangan Dettol. Bina amalan bersih dalam rutin keluarga anda, lambat-laun teknik mencuci tangan yang baik akan menjadi kebiasaan, membantu memastikan anak anda dilindungi daripada kuman jahat.

KAMI KEPAKARAN