Langkau ke kandungan utama
noneHaiwan Peliharaan dan Anak Anda

Haiwan Peliharaan dan Anak Anda: Cara mengekalkan kebersihan

Bagaimana memastikan rumah anda dilindungi daripada risiko berpotensi semasa menjaga anak dan haiwan peliharaan

Ibu bapa baru harus mewujudkan persekitaran di mana bayi mereka boleh membesar dengan baik. Kadangkala, terdapat haiwan peliharaan dalam persekitaran ini – dan terdapat beberapa perkara yang perlu diingat apabila menjaga anak yang sedang membesar dan haiwan peliharaan di rumah yang sama.

Tidak semua haiwan peliharaan duduk di dalam rumah.  Kucing dan anjing suka duduk di luar - di situlah mereka bermain, makan dan menghabiskan tenaga mereka. Ia adalah sifat semula jadi mereka, dan inilah sebabnya, memerangi kuman dan bakteria berpotensi yang mereka bawa ke dalam rumah harus menjadi keutamaan anda.

Bolehkah kuman disebarkan dari haiwan peliharaan?

Sesetengah jenis kuman yang dibawa oleh haiwan peliharaan (termasuk salmonella dan staphylococcus) boleh disebarkan kepada manusia. Untuk melindungi haiwan kesayangan anda, anda harus memastikan bahawa haiwan peliharaan anda diberi vaksin, dirawat untuk kutu dengan kerap, dan bawa mereka berjumpa doktor haiwan apabila mereka menunjukkan tanda-tanda kurang sihat. Melindungi haiwan kesayangan anda sama pentingnya dengan melindungi rumah anda.

Tip mengamalkan kebersihan yang baik

Menjaga rumah anda sebersih mungkin, mungkin sukar - tetapi ia sangat penting untuk melindungi haiwan peliharaan dan anak kecil anda daripada kuman. Berikut ini beberapa tip yang melibatkan makanan, masa bermain dan langkah pembersihan haiwan keseluruhan.

Haiwan peliharaan dan makanan

  • Membersihkan tempat makanan haiwan peliharaan anda adalah amat penting apabila adanya si kecil. Haiwan peliharaan yang memakan makanan kering berkemungkinan besar akan mengeluarkan pelet daripada mangkuknya, menyebarkan kuman serdak di atas lantai. Anak kecil anda mungkin sudah mula bergerak, dan ini adalah situasi yang berpotensi berisiko. Anda boleh menghentikan penyebaran kuman di kawasan berisiko ini dengan Disinfektan Antibakteria Dettol atau Pembersih Pelbagai Guna Dettol yang telah dicairkan.

Haiwan peliharaan dan masa bermain

  • Jika haiwan peliharaan anda mempunyai mainan kunyah, atau mainan yang dimasukkan ke dalam rumah selepas seharian bermain di luar, bayi anda mungkin mahu bermain dengannya. Ini adalah satu lagi situasi yang berpotensi berbahaya dan boleh anda elakkan dengan memastikan keselamatan anak anda. Untuk mainan plastik atau getah yang keras, anda boleh menggunakan Tisu Basah Antibakteria Dettol. Lap mainan, bilas dengan sempurna dan keringkan sebelum membiarkan haiwan kesayangan anda bermain dengannya semula.
  • Apabila melibatkan mainan kain, gunakan Semburan Disinfektan Dettol atau masukkan ke dalam kitaran mesin basuh menggunakan Pensanitasi Pakaian Dettol.
none

Haiwan peliharaan dan kebersihan

  • Basuh tangan anda selepas membelai atau bermain dengan haiwan peliharaan dan semasa menyediakan atau menghidangkan makanan. Galakkan anak anda melakukan perkara yang sama, terutamanya sebelum makan selepas mereka bersentuhan dengan haiwan peliharaan
  • Pastikan kuku haiwan dipotong. Ini mengurangkan risiko cakaran. Kuku anjing dan kucing boleh mengumpul kotoran dan secara tidak sengaja memindahkannya kepada anda atau anak-anak anda.
  • Beri haiwan peliharaan anda mangkuk makan mereka sendiri dan simpan serta bersihkannya secara berasingan daripada hidangan isi rumah anda yang lain
  • Bersihkan dan basmi kuman mangkuk makan haiwan peliharaan anda dengan kerap dan bilas mangkuk dengan air panas yang bersih. Jangan lupa untuk mengeringkannya!
  • Wujudkan "kawasan terhad" untuk haiwan peliharaan anda. Kaunter dapur, atau mana-mana permukaan tempat makanan disediakan dan dihidangkan ialah permulaan yang baik untuk memastikan anda meminimumkan risiko penyebaran kuman.
  • Jika anda atau anak kecil anda berkongsi katil dengan haiwan peliharaan, gunakan Pensanitasi Pakaian Dettol atau Semburan Disinfektan Dettol untuk memastikan anda mengurangkan risiko jangkitan.

KAMI KEPAKARAN