Langkau ke kandungan utama
noneCara membersihkan mesin basuh anda

Cara membersihkan mesin basuh anda

Ingin memastikan mesin basuh anda dalam keadaan baik? Berikut ini beberapa cara untuk memerangi pembentukan bakteria, bau, kerak kapur dan pelbagai lagi.

Pakaian yang kotor menyebabkan mesin basuh yang kotor

Kita tahu bahawa pakaian dan linen kita boleh memerangkap kotoran, bau busuk, bakteria dan virus semasa kita menjalani aktiviti seharian kita. Fikirkan tentang baju dan stoking anak anda yang digunakan semasa latihan bola sepak, peralatan tempat tidur haiwan kesayangan anda, seluar dalam anda dan banyak lagi. Kekotoran daripada artikel pakaian seperti itu boleh memberi kesan yang berkekalan pada prestasi mesin basuh anda.

Cara membersihkan mesin basuh anda

  1. Bersihkan laci detergen

Ruang kecil ini boleh menjadi syurga kepada kulat, bakteria dan detergen lama secara berterusan. Laci ini boleh menjadi kotor dengan cepat, oleh itu, adalah baik jika dilakukan pembersihan dan penyelenggaraan secara kerap. Untuk hasil yang hebat, jika boleh, keluarkan laci, sembur dengan pembersih antibakteria dan gosok hingga bersih. Akhir sekali, bilas laci dengan air dan lap sehingga kering sebelum memasangnya semula ke dalam mesin basuh.

  1. Menyegarkan semula penapis dan pengedap pintu

Ini memerangkap kotoran, serdak, tisu dan saki-baki bahan lain yang mungkin tertinggal di dalam dram anda. Keluarkan penapis dan bersihkan ia sebaik mungkin. Akhir sekali, juga lap pengedap pintu dengan kerap.

none
  1. Jangan memandang remeh tentang bakteria

Gunakan Pensanitasi Pakaian Dettol kami. Produk ini boleh digunakan sebagai bahan tambahan dalam cucian harian anda dan berfungsi dalam putaran cucian yang lebih sejuk. Ia membunuh bakteria yang menyebabkan pakaian berbau. Yang lebih baik ialah, pembersih antibakteria ini juga menawarkan kesegaran selama 12 jam, walaupun jika pakaian lembap ditinggalkan di dalam mesin basuh.

Walaupun mesin basuh sering diabaikan apabila melibatkan pembersihan menyeluruh, ini tidak sepatutnya berlaku. Untuk lebih banyak petua berguna tentang produk yang boleh anda gunakan semasa menjaga kebersihan di rumah anda, klik di sini.

*Gunakan produk dengan selamat. Sentiasa baca label dan maklumat produk sebelum menggunakannya.

KAMI KEPAKARAN