Langkau ke kandungan utama
none4 Mitos Dobi Popular Dibuktikan Salah

4 Mitos Dobi Popular Dibuktikan Salah

Adakah pakaian saya bebas daripada bakteria? Adakah saya perlu mencuci dengan air panas? Mitos ini dan mitos dobi yang lain dibuktikan palsu

Banyak petua yang kita kumpulkan selama bertahun-tahun lamanya tentang cara untuk mendapatkan cucian yang lebih bersih yang telah disampaikan kepada kita oleh ibu bapa kita pada zaman yang produk dan rutin cuciannya sangat berbeza daripada apa yang ada pada hari ini. Sudah tiba masanya untuk merenung kembali beberapa mitos yang diteruskan ini agar fakta dapat dibezakan daripada fiksyen.

  1. Sabun pencuci baju tidak cukup untuk membuang bakteria pada pakaian anda

Kebanyakan orang menjimatkan tenaga dengan mencuci pada suhu yang rendah dan bergantung pada bahan pencuci pakaian untuk membunuh kotoran serta kuman. Namun tanpa peluntur atau air yang sangat panas, tidak semua bakteria akan mati. Kuman boleh membiak, merebak pada item yang berbeza dan membentuk cecair berkuman dalam mesin basuh anda.

Tambahkan sahaja dua penutup Pensanitasi Pakaian Dettol pada laci pelembut fabrik anda dan ia akan membunuh 99.9% bakteria walaupun pada suhu serendah 20°C.

  1. Air di bawah suhu 60°C tidak akan membunuh kuman

Semakin banyak bakteria yang akan bertahan pada cucian dengan suhu yang lebih rendah, sesuatu yang kita lakukan untuk menjimatkan tenaga. Walaupun cucian dilakukan pada suhu 60°C, sesetengah bakteria berbahaya boleh hidup pada pakaian anda dan merebak ke item lain dalam mesin basuh anda.

Terdapat penyelesaian yang mudah: Pensanitasi Pakaian Dettol mempunyai rumusan khas yang membunuh 99.9% bakteria, walaupun pada suhu serendah 20°C. Masukkan sahaja dua penutup pembersih kotoran ke dalam cucian anda untuk melindungi pakaian daripada bakteria dan menjimatkan kos tenaga sekali gus.

none
  1. Lebih banyak sabun pencuci baju yang anda gunakan, lebih bersih pakaian anda

Tidak, sama ada anda percaya atau tidak, yang bertentangan dengan fakta ini adalah yang benar.

Jika anda menggunakan lebih banyak sabun pencuci baju daripada yang disyorkan, buih mungkin tidak dicuci sepenuhnya daripada pakaian anda semasa fasa bilasan. Ini boleh mengakibatkan masalah besar, kerana bakteria yang menyebabkan bau boleh membiak jika terdapat sabun yang kekal pada pakaian anda selepas ia dicuci. Malang sekali, hasil cucian pula tidak akan menjadi begitu bersih atau wangi.

  1. Anda tidak perlu membersihkan mesin basuh anda

Maaf, itu tidak benar. Mesin basuh yang bersih membantu membuang bakteria yang menyebabkan bau pada pakaian selepas anda mencuci pakaian.

Pakar mengatakan bahawa mesin basuh boleh menjadi tempat perlindungan bakteria disebabkan cucian pada suhu rendah. Bakteria tumbuh dalam pengedap getah mesin basuh, tersebar semasa kitaran bilas yang tidak dipanaskan.  Ini mudah untuk diselesaikan: Cuci dengan pembersih mesin basuh setiap beberapa bulan sekali.

KAMI KEPAKARAN