Langkau ke kandungan utama
noneBagaimanakah pembasmi kuman berfungsi?

Bagaimanakah pembasmi kuman berfungsi?

Membersihkan rumah anda sahaja belum tentu mencukupi – itulah sebabnya membasmi kuman di rumah anda penting untuk membantu melindungi keluarga anda. Baca lebih lanjut untuk mengetahui petua terbaik kami.

Banyak bakteria dan virus yang boleh hidup di dalam udara dan pada permukaan selama beberapa hari pada satu-satu masa, dan satu-satunya cara untuk membunuh bakteria dan virus ini adalah dengan menggunakan produk pembasmi kuman.

Bagaimana caranya kita menghilangkan virus dan menghentikan keaktifannya?

Matlamat virus adalah untuk mereplikasi dirinya sendiri, tetapi ia tidak boleh melakukan ini sendirian. Ia perlu masuk ke dalam tubuh kita untuk menjangkiti sel-sel kita yang sihat. Permukaan boleh tercemar dengan mudah melalui zarah bervirus, terutamanya jika seseorang yang dijangkiti pernah berada berdekatan permukaan tersebut. Permukaan ini menyediakan tempat tinggal sementara untuk virus berpindah, terutamanya pada tangan mereka yang menyentuhinya. Selepas itu, tangan yang tercemar akan memindahkan virus ini ke muka kita. Ini memberikan laluan kepada virus untuk memasuki badan kita.

Produk Dettol boleh membantu menghilangkan kuman pada permukaan atau tangan kita untuk mencegah ia masuk ke dalam badan pada kali pertama dan memutuskan rantaian jangkitan. 

Bagaimanakah pembasmi kuman berfungsi?

Cara kami membunuh bakteria

Kami membunuh bakteria dengan menyebabkan kerosakan pada protein dalam lapisan luar sel bakteria dan akhirnya keseluruhan sel akan pecah dan mati. Ketahui lebih lanjut di bawah.

Kawasan rumah anda yang manakah yang memerlukan pembasmian kuman?

Dapur.

Dapur anda ialah tempat yang penting untuk diutamakan kebersihannya. Di sinilah anda menyediakan makanan dan sesetengah penyakit bawaan makanan boleh didapati di sini termasuk keracunan makanan. E. Coli bakteria yang berasal daripada daging mentah, listeria daripada keju dan salmonela daripada ayam dan telur mentah. Bantu menghentikan penyebaran bakteria dan virus dengan membasmi kuman pada permukaan kerja setiap kali selepas menyediakan makanan dengan semburan Pemicu Dapur Dettol dan gunakan sabun antibakteria seperti Pencuci Tangan Dettol secara konsisten selepas menyentuh mana-mana daging mentah atau telur. Pemegang peti sejuk dan almari juga perlu dibersihkan setiap minggu.

Bilik air.

Bilik air boleh jadi kawasan utama bakteria dan virus kerana adanya tandas. Di sini najis boleh disembur dan kemudian beralih pada permukaan. Amalkan penggunaan Semburan Disinfektan Dettol* atau Disinfektan Antibakteria Dettol untuk membunuh bakteria dan virus dari permukaan.

Ingat, pembasmi kuman ialah sejenis bahan kimia dan perlu dikendalikan dengan berhati-hati – sentiasa baca label produk dengan teliti sebelum menggunakan.

Sekarang setelah anda mengetahui lebih banyak tentang pembasmi kuman dan cara ia berfungsi, ketahui bagaimana anda boleh memastikan kebersihan seluruh rumah anda di sini.

*Gunakan pembasmi kuman dengan selamat. Sentiasa baca label dan maklumat produk sebelum menggunakan.

KAMI KEPAKARAN